Förfalskningar

Att köpa orginal behöver inte nödvändigtvis betyda att man är säker från att bli lurad. Dyra konstverk kan förfalskas och förfalskas till den grad att det är otroligt svårt att skilja dem från orginalen. Dessa förfalskningar kan skapas på olika sätt.

Många konstnärer lär sig att måla genom att kopiera andra konstnärer, till exempel genom att måla av konstverk på museum. Detta är förstås inte förfalskningar, om inte studenten sätter orginalkonstnärens namnteckning på tavlan!

Vissa är så duktiga på att härma en viss konstnär att de lärt sig att kopiera varenda detalj i konstnärens stil ner till hur konstnären lutar sin pensel osv. Om då förfalskaren använder exakt samma teknik, och därtill är lika duktig rent tekniskt är det förstås otroligt svårt att skilja denne från orginalkonstnären.

Många kända konstnärer har också haft skolor där de utbildat studenter som lärt sig att måla i samma stil, tex Rembrandt. I vissa fall har då konstnären låtit sina studenter måla vissa delar av tavlan (tex bakgrunden) och därefter målat de “viktigare” delarna själv.

Vissa studenter får då en stil som är så lik mästarens att de kan vara svåra att särskilja mot mästaren. Då kan en förfalskare i princip bara byta ut namnteckningen till mästarens och sälja den som om det vore till exempel en Rembrandt.

Sämre förfalskningar som görs av mindre duktiga förfalskare använder sig av genvägar och målar med andra färger som för ett otränat öga ser likadant ut men som vid närmare granskning kan visa att det är en förfalskning. Man kan tex ha målat med färger som inte ens fanns på den tiden som konstnären levde!

3 Responses to Förfalskningar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *